TOREK, 16. 4. 2024 – DAN OBLIKOVALCEV

Prispevki s posameznega dne bodo z enodnevnim zamikom predvajani na TV Maribor v informativni oddaji ob 18.00, zvečer pa tudi na njihovi Fb strani in na MMC.

PROGRAM:

12.0013.00

Ogled filmskih produkcij in animacij dijakov SŠOM ter kandidatov natečaja FOMB

13.00 – Okrogla miza z gosti – TEOSON, TINE LUGARIČ, SIMON SOVIČ

14.10 – Glasbena točka – Zala Sporiš

14.15 – Podelitev nagrad iz natečaja FOMB (animacija, modna ilustracija, modna kreacija in promocijski in darilni izdelki)

14.50 – Odmor

15.00 – GOST SE PREDSTAVI – KATJA TOPLAK in INA SMAJIĆ

15.30 – GOST SE PREDSTAVI – LARA PODVRŠIČ in JAKA TRTNIK 

Odprtje razstav:

16.30 – Vetrinjski dvor

17.00 – Sodni stolp

MODERATORKI: Zala Sporiš in Bela Strnad Ornik

*****************************************************************************************************

VIDEO PRISPEVEK: VIDEO PRISPEVEK DNEVA OBLIKOVALCEV si lahko ogledate TUKAJ

Mentorica: Jolanda Obronek

Novinarke: Alja Uršnik, Manca Gračnar, Monja Žunkovič

Snemalci: Sara Bedrač, Dion Kelenc, Samo Kodrič, Matic Brbre

Montaža: Sara Bedrač

Lučkar: Mai Lončar

VIDEO PRISPEVEK NA TELE M (od 13.37 minute): https://365.rtvslo.si/arhiv/tele-m/175038323

*****************************************************************************************************

GOSTI:

TEOSON

Teo Ivančič, znan tudi kot Teoson, je več kot zgolj umetnik in športnik – je resnično vsestranski ustvarjalec, ki s svojim navdihujočim znanjem in strastjo navdušuje tako v svetu športa kot umetnosti. Svojo neizmerno strast do deskanja na snegu, skejtanja in ostalih športov spretno združuje s svojim izjemnim umetniškim talentom, ki mu omogoča ustvarjanje pristnih in izvirnih del. Njegov talent ne pozna meja, saj njegova umetnost prehaja tudi v svet galerij, kjer so njegova dela razstavljena tako doma kot v tujini. Z izobrazbo kemika in spretnostjo grafičnega oblikovalca ustvarja edinstvene in zapeljive kreacije, ki se raztezajo od olimpijskih čelad do umetniških tetovaž na koži. Njegova neomajna odločnost in podpora okolice mu omogočata, da ne le živi in diha svoje strasti, temveč jih tudi deli s svetom na edinstven in nepozaben način. Njegov vpliv seže daleč preko športnega in umetniškega sveta, saj ustvarja nepozaben vtis in navdihuje mnoge, da se izrazijo skozi svoje talente in strasti.

****************************************************************************************************

TINE LUGARIČ

Je univerzitetni diplomirani komunikolog, soustanovitelj in kreativni direktor multidisciplinarnega kreativnega studia Trampolin. V svoji več kot 18-letni karieri je na največjih slovenskih oglaševalskih agencijah Pristop, Publicis One in Luna \TBWA skrbel za tržno-komunikacijske zgodbe največjih slovenskih in regijskih naročnikov, za svoje delo pa je prejel več kot 100 nagrad in priznanj na domačih in mednarodnih oglaševalskih festivalih. Svoje znanje Tine pogosto deli na različnih fakultetah, oglaševalskih festivalih, podjetjih, delavnicah in dogodkih, kot so TEDx, Creative Mornings in Pecha Kucha, v prostem času pa se ukvarja tudi z lastno blagovno znamko skejtov Embisi.

****************************************************************************************************

SIMON SOVIČ

Je direktor in soustanovitelj podjetja Clover Labs, startup studia in razvijalskega podjetja, ki pomaga mednarodnim strankam graditi vrhunske izdelke. V svoji karieri je sodeloval s startupi, ki so skupaj prejeli več kot 100 milijonov dolarjev investicij na področjih digitalnega zunanjega oglaševanja, programske opreme kot storitve (SAAS) in »blockchain« tehnologije.

****************************************************************************************************

KATJA TOPLAK

Sem mama, partnerka in po poklicu diplomirana inženirka konfekcijske tehnologije, ki je združila slovenske modne oblikovalke v svojem butiku Perfect DRESSCODE s Katjo.

Dolgoletne izkušnje v modnih trgovinah, kjer sem bila zaposlena kot poslovodja in kot dekoraterka za celotno Slovenijo, Bosno, Srbijo in Hrvaško, so dopolnile moje znanje in storitev, ki jo nudim vsaki stranki posebej. V meni je zmeraj tlela globoka želja, da bom postala lastnica butika, kjer bom z vsako stranko ob skodelici kave ali penine lahko pokramljala o oblačilih, saj nikoli nisem marala velikih nakupovalnih centrov ali spletnih nakupov.

Leta 2019 sem začela pisati svoje sanje, ko sem odprla svoj butik pod Pohorjem, kjer sem sprva gostila samo oblikovalko Patricio Pie. V dveh letih »koronskih časov« je bil butik dvakrat zaprt in zelo težko je bilo ohranjati optimizem, ampak želja po napredku in združevanju je ostala.

Uresničile so se mi sanje, ko sem novembra 2021 odprla butik v središču mesta Maribor, kjer združujemo sedem modnih oblikovalk.

Če stopite v butik, ste deležni celotne zgodbe, ki vam jo lahko ponudim.

Obleči pravo kombinacijo in jo nositi s pravo držo je nenehen izziv. Ampak v DRESSCODE je to enostavno, ker si lahko Perfect s Katjino pomočjo.

Svetovanje o stilu in izbiri pravega oblačila ni moja pomoč, ampak storitev.

Če bi ljudje čakali, kdaj je pravi čas, da naredijo korak naprej v življenju, se kaj lahko zgodi, da ga nikoli ne bi dočakali. S to mislijo sem bila sprejeta med podjetnike za NAJBOLJŠO PODJETNO POZITIVO, na Radiu Maribor pa so me gostili kot pozitivno podjetnico.

V sodelovanju z VISIT Maribor vsako leto (že tretje zapored) pred Staro Trto organiziram modno revijo pod naslovom PODPRI LOKALNO, kjer združujem oblikovalke iz celotnega Maribora.

V butiku se prodaja trajnostna moda in zelo rada ozaveščam ljudi, da bi pametno nakupovali.

Velikokrat sem že obupala, se spraševala, zakaj mi je bilo to potrebno, ampak ob sebi imam ogromno strank, ki me podpirajo in mi stojijo ob strani. Biti podjetnica še zdaleč ni lahko, ampak če verjameš vase in v svoje delo, bo uspeh slej ko prej prišel.

V butiku večkrat organiziram druženja in vabim na dogodke ostale slovenske ustvarjalke, da se povezujemo in skupaj pišemo drugačne zgodbe.

Če si podjetnica in svoje delo opravljaš s srcem, strastjo in navdušenjem, boš uspela. Jaz verjamem vase, čeprav me včasih realnost prizemlji in številke kažejo drugače, vem, da bo po dežju posijalo sonce.

Vem tudi, da vsakič, ko padem , to v resnici sploh ni padec, ampak sem samo šla po zalet, da bom sedaj lahko segla po še višjem cilju.

Po padcih rada naredim pregled uspešnih in dobro izpeljanih dogodkov, na katere sem zelo ponosna.

  • Ob dnevu žena 8. 3. 2023 sem izpeljala modno revijo v mariborski Niagari , ki sta jo povezovala mož in žena Bor in Natalija Greiner.
  • V Pokrajinskem muzeju Maribor sem prvič vodila modno revijo, kjer se je predstavilo 15 slovenskih modnih oblikovalk na temo moda in šport.
  • V sodelovanju z EYOF2023 sem na enem izmed prizorišč pripravila revijo poletnih kolekcij.
  • Na Planet TV sem imela priložnost predstaviti trajnostna slovenska oblačila v oddaji Manje Stevic.
  • Najbolj odmeven dogodek v letu 2023 je bil roza oktober, ko so se po modni pisti sprehodile ženske, ki so prebolele raka in na katerem smo zbrali ogromno sredstev za Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor. Dogodek so podprli številni mediji, kot so Večer, Radio Maribor, TV Maribor, Planet TV in ostali lokalni mediji.
  • V sodelovanju z kostumografinjo in modno oblikovalko Jeleno Proković , ki je nosilka blagovne znamke JSP Ready, sem bila stilistka na koncertu Nine Pušlar kot največjem spektaklu v razprodanih Stožicah.

To sem jaz, Katja.

****************************************************************************************************

LARA PODVRŠIČ in JAKA TRTNIK

Atelje DR Jewelry je slovenska blagovna znamka unikatnega nakita iz plemenitih kovin in dragih kamnov, ki jo je ustanovila Lara Podvršič. Z inovativnim pristopom do oblikovanja nakita, popolnoma prilagojenega vsakemu posamezniku, in premikanjem meja tradicionalnih prepričanj je podjetje že več kot deset let prisotno tako na domačem kot tujem trgu. Nakit je bil predstavljen v okviru 3-mesečne kampanje britanske revije Vogue, ki je predstavila obetavne oblikovalce nakita z vsega sveta. Izbran je bil za osrednjo razstavo Artistar Jewels v okviru milanskega tedna mode, prav tako je bil predstavljen na rdeči preprogi Hollywooda.

Na vprašanje, kdo je in ali se ima bolj za umetnico, rokodelko ali poslovno žensko, Lara pove, da je vse in hkrati nič. Nikoli se ni prepoznala v etiketah in se ob njih dobro počutila. Prej kot občutek varnosti in znanega, vnaprej določene družbene »identitete«, v njej ustvarjajo le omejitve, namesto da bi odpirale vrata ustvarjalnemu prostoru.

Podjetju se je pridružil tudi zlatarski mojster Jaka Trtnik. Skupaj skozi dovršen design in natančno rokodelstvo stremita k premikanju meja tradicionalnih oblik, odkrivanju neznanega ter raziskovanju vsega, kar vzbudi občutek čarobnosti v nas. V zadnjem času sta svoje delovanje razširila tudi na področje delavnic oblikovanja nakita, ki se jih lahko udeležijo tako tisti, ki bi se želeli prvič spoznati z ročnim izdelovanjem, kot tudi tisti, ki želijo nadgraditi svoje znanje. 

****************************************************************************************************

UTRINKI: